Monday, May 23, 2016

RST essee. 20 sajand.


Henri Rousseau (1844-1910) oli Prantsuse tolliametnik ning hakkas maalimisega tõsisemalt tegelema alles neljakümnendates eluaastates. Rousseau viljeles naivistlikku kunsti. Tema tuntuimad teosed kujutavad džungli stseene. Rousseau sai inspiratsiooni botaanikaaedadest ja raamatute illustratsioonidest. Tema stiili on lapselik, detailirohke, rõõmsameelne ja kirev. Üks tuntumaid teoseid on „Üllatus!“ (Surprised! 1891 a.). „Üllatus!“ on üks esimesi Rousseau džunglimaale. Maalil on näha, kuidas ehmunud tiiger rohu seest välja hüppab ja on justkui tormi ja äikese eest põgenemas. Rousseau kasutas oma džungli maalidel rohkelt erinevaid rohelisi toone ja värve, et edasi anda džungli lopsakust. Tema tööd võivad tunduda lihtsad ja primitiivsed, kuid tegelikult on tema maalides suur meisterlikkus. Kui Rousseau maal „Üllatus“ annab edasi pigem rahutut emotsiooni, siis „Unistus“ tekitab oma sügavamate roheliste toonidega rahulikuma tunde. Pilt on väga detailirohke, esiplaanil on alasti naisterahvas ning põõsastes luusimas lõvid, elevant, erinevad linnud ja maotaltsutaja flöödiga.
H. Rousseau, „Üllatus“, 1891
H. Rousseau, „Unistus“,1910
Mark Rothko sündis 1903. aastal Venemaal ja emigreerus koos perega varases lapsepõlves Ameerikasse. Rothko jõudis oma kõige  äratuntavama abstraktse stiilini 1940ndatel, kui hakkas maalima üksteise peal olevaid hajuvate piirjoontega ristkülikuid. Rothko tööd on mõõtmetelt suured ja seetõttu väga efektsed. Rothko ideeks oli kaotada kõik takistused tema ning vaatajate vahel. Ta tahtis, et ta maalid mõjuks inimestele meditatiivselt, et inimesed saaksid välja kommertslikust tavaelust, mida Rothko üldse ei sallinud. Võrreldes Rousseau detailirohkete ja isegi võiks öelda muinasjutuliste maalidega, on Rothko omad väga lihtsad ja minimalistlikud. Värvid olid nii Rousseau kui ka Rothko töödes tähtsal kohal.
   M. Rothko „Oranž, punane ja kollane“ (müüdi oksjonil New Yorgis 86,9 miljoni dollari eest)
M. Rothko „Must sügavpunases“, 1957
M. Rothko „No. 61 (Rooste ja sinine)“, 1953    

Pierre Soulages, sündinud 24. detsembril 1919, on Prantsuse kunstnik. On tuntud selle järgi, et kasutab oma maalidel väga palju musta värvi. Tema töödele on iseloomulik tugev kontrast- laiad mustad pintslitõmbed valgel taustal. Inspiratsiooni on saanud Ida-Aasia kalligraafiast, samuti Romaani arhitektuurist. Erinevalt Rothkost ja Rousseau’st on Soulages’i tööd väga monokroomsed, ta ei kasuta peaaegu üldse värvi. Soulages’i maalid võivad mõjuda rohke musta värvi tõttu üsna raskelt ja rusuvalt, kuid samas on neis sügavust ja jõudu.
 Pierre Soulages, The Walnut Stain, 1959
Pierre SoulagesUntitled, 1959  

Balder Tomasberg (1897-1919) oli Eesti maalikunstnik. Tema loomingus oli valdav romantiline meeleolumaastik, kuid ta kaldus ka sümbolismi ja ekspressionismi. Antud maastikumaalil on kasutatud põhjamaiseid toone. Ta mõjub sarnaselt Rousseau „Unistusele“ natuke salapäraselt ja müstiliselt.


B. Tomasberg, Maastik, (u. 1916-1918)

Kõik valitud neli kunstnikku on oma stiililt ja värvikasutuselt küllaltki erinevad. Kõige enam sarnasusi võib leida Rothko ja Soulages’i vahel. Mõlemad viljelesid abstraktset ekspressionismi ning nende vormikäsitlus oli väga lihtne, kuid jõuline. Rousseau erineb Rothkost, Soulages’ist ja Tomasbergist oma tööde detailsuse, sügavate roheliste toonide ning teemakäsitluse poolest. Tema maalides on justkui oma lugu, Rothko ja Soulages’i maalid tekitavad pigem emotsioone.
KASUTATUD KIRJANDUS
Henry Rousseau biography (2008). http://www.henrirousseau.net/biography.jsp 7.05.2016
Balder Tomasberg (2016). https://et.wikipedia.org/wiki/Balder_Tomasberg 07.05.2016


No comments:

Post a Comment